KATTERNA

75 gr jäst
100 gram smör
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl vit sirap
250 gram kesella
2 paket saffran
200 gram mandelmassa
17 dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 st ägg till pensling
1 dl russin
1. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella.
2. Finfördela jästen i en bunke.
3. Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör till den löst sig.
4. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara 1 dl till utbakningen.
5. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk. Låt den jäsa 35 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussekatter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussekatt. Låt jäsa under bakduk ca 35 min. Sätt på ugnen på 225 grader.
7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
8. Ät och njut!
Kommentarer
Postat av: Jessica - Foto
Tjenare, startar en fototävling på bloggen idag!
Bästa djurbild vinner! KRAM
Postat av: Emma
hur ska jag kunna hälsa bella själv när hon inte ens har någonstans man kan höra av sig till henne?
Postat av: bella
jag vill inte ha ett svar på en kommentar, det är väl inget chattforum heller ;)
Trackback